Butterfly Behavior – omgaan met kansen

Nogal wat goede doelen hebben last van ‘butterfly behavior’. Zij rennen met hun netje achter allerlei kansen aan die voorbij fladderen.
 
Laat ik beginnen met het uitspreken van mijn grote waardering voor mensen die zich inzetten voor het realiseren van een sociale missie. Zowel betaalde krachten als vrijwilligers verdienen respect, omdat zij veel moeten met weinig middelen in weinig tijd.
 
Maar juist daarom is het zo belangrijk om de juiste keuzes te maken in waar je tijd en energie aan besteedt. De echt fanatieke vlinderaar is gefocust om die ene vlinder te vangen. De rest laat hij/zij rustig verder fladderen. Op deze manier lekt er geen onnodige tijd en energie weg.
 
Maar wat betekent dat dan voor goede doelen?

Het begint bij het bepalen van je doelstellingen.

Dat lijkt een open deur, maar ik kom regelmatig in contact met goede doelen die geen uitgewerkt plan hebben voor hun fondsenwerving. Zonder doel dwaal je maar wat rond in de hoop wat te vangen. Waarschijnlijk met de beste intenties, maar meestal weinig effectief.
 
Bepaal eerst wat je doelstellingen zijn. Vervolgens ga je per doelstelling bepalen welke acties en activiteiten nodig zijn om je doelstelling te realiseren. Wanneer je dit voor al je doelstellingen doet, heb je een overzicht van wat er allemaal moet gebeuren. Daarna bepaal je het tempo op basis van de capaciteit en tijd die beschikbaar is. Vergeet niet ook je bestuur te betrekken in het uitwerken van je doelstellingen en bepaal samen welke (deel-)taken zij kunnen uitvoeren. Op deze manier krijg je ook in beeld welke taken niet uitgevoerd kunnen worden door gebrek aan tijd of de juiste competenties en weet je waar je naar op zoek moet.
 

De grootste uitdaging is het laten gaan van de kansen (vlinders) die niet passen bij je doelstellingen.

Komt er toch een unieke kans voorbij die je wilt ‘vangen’. Maak dan de afweging welke doelstelling je voor deze kans wilt laten schieten. Trap niet in de valkuil dat je het ‘er wel even bij doet’, want als dat echt waar is was je oorspronkelijke plan te weinig ambitieus. Wil je geen enkele doelstelling opofferen voor deze kans, laat deze kans dan schieten.
 
Op deze manier kost het behalen van je doelstellingen minder energie en wordt de kans op succes groter. Meer plezier, minder stress en niet te vergeten meer resultaat voor jouw goede doel!
 
Meer informatie vind je ook in deze aflevering van de Elearning Fondsenwerving

Deel dit bericht!