Vogelhuisjes in het bos

Ik was lekker aan de wandel in een mooi oud bos bij een landgoed net onder Zwolle. Lopen is goed voor je en het stimuleert de hersenactiviteit, dus als ik nieuwe ideeën wil opdoen ga ik lopen.

 

Zo ook deze keer. Ik was alleen en liep heerlijk in het bos te mijmeren. Na een tijdje viel mijn oog op een vogelhuisje. Ik zag het niet meteen, maar ik bleef er een tijdje naar kijken. Er was iets dat me triggerde…

 

Eerlijk gezegd duurde het even voor het tot me doordrong. Ik keek verder om me heen en zag meerdere vogelhuisjes hangen. In allerlei soorten en maten. Waarschijnlijk door iemand opgehangen. Of misschien door verschillende mensen die dachten ‘dat kunnen wij ook wel doen’. De vogels floten er flink op los, een schitterende kakofonie van fluiten, tjilpen en kwetteren. Maar geen vogel ging een vogelhuisje in, geen een! Ik keek en bleef kijken maar geen vogelhuisje was bewoond. En toen bedacht dat het typisch menselijk is om vogelhuisjes op te hangen in het bos. Op een plek waar veel verschillende soorten bomen en struiken staan, heeft de vogel tal van mogelijkheden om een nest te bouwen… In een woonwijk met weinig mogelijkheden is de aanwezigheid van vogelhuisjes logisch, maar hier?

 

En toch? Kijk eens naar je eigen organisatie en kijk eens goed. Zijn er misschien ook zaken binnen jouw organisatie die overbodig zijn, maar die je niet direct in beeld hebt? Soms duurt het even voor je ze ziet. Maar het loont de moeite om tijd te nemen om te kijken. Nu zeg je misschien, maak je niet zo druk, wie heeft er last van vogelhuisjes in het bos? Daar valt best iets voor te zeggen. Maar aan de andere kant, iemand heeft de moeite genomen om het vogelhuisje te maken of te kopen. Daarna is het opgehangen en heeft het er misschien toe geleid dat anderen hetzelfde zijn gaan doen… Dus als je het resultaat van je werk serieus neemt, dan kan het heel zinvol zijn om op zoek te gaan naar de vogelhuisjes in jouw organisatie. Dit vraagt om kwetsbaarheid, maar brengt je kwaliteit en misschien ook wel loyaliteit. Vraag medewerkers, bestuursleden, vrijwilligers, donateurs om met je mee te kijken of er vogelhuisjes aanwezig zijn in jouw organisatie. En als je ze vindt, durf ze dan ook weg te halen. Ze kosten je tijd en ze leiden af.

 

Kan je een paar ogen van buitenaf gebruiken? Ik help je graag, neem gerust contact met me op

Deel dit bericht!