Hoe de coronacrisis goede doelen gaat raken

Het zal niemand ontgaan zijn dat de gevolgen van corona groot zijn. Een aantal sectoren heeft wekenlang op z’n gat gelegen en een aantal draait nog steeds op halve kracht. Niet voor niets wordt een economische krimp van 6% voor 2020 verwacht. (Bron: CPB)

 

Vooralsnog blijven de goede doelen nog redelijk buiten schot. Maar zoals met de meeste crises, komt de pijn voor goede doelen later. In eerste instantie vinden veel verschuivingsaankopen plaats. Zo was de verkoop van spelcomputers tijdens de vorige crisis enorm hoog. Vooral omdat mensen minder op vakantie gingen en toch vermaak voor de kinderen zochten. En, zo was de gedachte, een spelcomputer kost minder dan een vakantie…

 

De kans is groot dat ook nu verschuivingsaankopen plaatsvinden. We gaan minder uit naar het theater, een concert, restaurants en cafes. En veel huishoudens houden in eerste instantie ‘geld over’.

 

Maar de kans is ook groot dat de werkloosheid gaat oplopen omdat een aantal sectoren langdurig last houdt van de gevolgen van corona. Mensen die hun baan verliezen gaan kritisch door hun uitgaven heen. Giften aan goede doelen zijn niet ‘noodzakelijk’ wanneer je inkomen onder druk staat. 

 

Daarnaast zullen bedrijven failliet gaan en anderen zulken inkrimpen. Dit heeft directe gevolgen voor goede doelen die een (groot) deel van hun giften van bedrijven ontvangen. Je kunt het namelijk niet verkopen om personeel te moeten ontslaan en tegelijk de sponsoring van een goed doel doorzetten…

 

Als derde effect hebben goede doelen last van dat fondsenwervende evenementen niet door kunnen gaan. Sportevenementen, gala’s en benefietconcerten zijn allemaal afgelast en het is nog maar zeer de vraag of en hoe ze door kunnen gaan in het najaar van 2020. 

 

Kerken geven traditioneel veel aan goede doelen. Maar nu de zondagse samenkomsten niet door konden gaan, zijn de opbrengsten voor de collecten ook minder. Hierdoor zullen zij ook minder afdragen aan goede doelen en wellicht ook eerder kiezen om ‘eigen’ projecten financieel te ondersteunen.

 

Het is goed mogelijk dat de loterijen het goed zullen doen in deze periode. Het is al vaker vertoond dat loterijen juist tijdens een crisis floreren omdat mensen hopen via deze weg alsnog inkomsten te genereren. Maar lang niet alle goede doelen komen in aanmerking voor een bijdrage van deze loterijen.

 

Is het dan een en al somberheid voor de goede doelen? Zeker niet, maar het zou goed om een realistische inschatting te maken van welke impact deze crisis heeft voor de eigen inkomsten en daarbij de roze bril op het nachtkastje te laten liggen. Wil je meer weten over fondsenwerven tijdens een crisis, luister dan naar deze podcast

 

Wie accepteert dat de inkomsten minder zullen zijn en durft de jaarplannen aan te passen, heeft kansen om te overleven. Wie doet alsof het hen niet zal raken, komt waarschijnlijk bedrogen uit… Deze crisis raakt iedereen, ook de goede doelen. Zoals een goed zeiler zou doen bij opkomst van een storm, stelt ook een goed doel de koers bij en neemt maatregelen. Ik sluit niet uit dat deze crisis er ook voor gaat zorgen dat een aantal goede doelen het helaas niet zal overleven…

 

 

Deel dit bericht!