De goede dingen doen en de dingen goed doen

Misschien ken je deze uitspraak wel: “De goede dingen doen en de dingen goed doen” Het gaat niet alleen over dat we goede dingen doen, maar ook dat de manier waarop we dat doen goed is.

 

Helaas komt het nog steeds voor; mensen die met geweldige intenties toch in de problemen komen. De goede doelen sector vormt daarop geen uitzondering. Vaak onbedoeld gaan zaken toch mis. Je ziet bijvoorbeeld bij het oprichten van een stichting, familieleden worden gevraagd om in het bestuur plaats te nemen. Wel begrijpelijk, maar niet handig. Want kan een bestuurder onbevangen en onafhankelijk opereren als men elkaar ook op familiebijeenkomsten treft? Of goede doelen waarbij een aantal personen meerdere rollen vervullen, waarbij toezicht, coördinatie en uitvoering door elkaar lopen. Ook dit is niet vreemd voor kleinere organisaties die groeien, maar als je de dingen ook goed wilt doen is het beter om toezicht, coördinatie en uitvoering te scheiden.

 

De Code Wijfels geeft je een aantal handvatten. Het is een flink document dat je online kunt terugvinden. We pakken een paar belangrijke zaken er voor je uit:

 

1. Elke rol (bestuur, toezicht, uitvoering) binnen de organisatie moet onafhankelijk en onbevangen kunnen opereren.

2. Elke vorm van belangenverstrengeling tussen rollen moet worden vermeden

3. Familiaire banden tussen rollen moeten worden vermeden

4. Van elke functie moet een duidelijk profiel en functiebeschrijving zijn met daarin opgenomen aan wie verantwoording moet worden afgelegd.

 

Voldoet jouw organisatie nog niet (volledig) aan deze punten, dan is dit je kans om je organisatiestructuur te verbeteren. Natuurlijk is dat geen doel op zichzelf, maar een goed vehicle helpt je om jouw sociale missie te bereiken!

 

Heb je hulp nodig bij het inrichten van een goed bestuur voor jouw organisatie? In de aflevering “ANBI & Bestuur” van de Elearning leer je er alles over en geef ik je praktische handvatten.

Deel dit bericht!